Indien

Igår var vi på lite sightseeing i Ashram (se Ellens blogg) och fixade flyg till Kerala. Jag hade tänkt vi skulle åka tåg dit, men… Jag insåg snabbt att Ellen inte skulle fixa det riktigt (och inte gärna jag heller, det hade varit riktigt slitigt), så då fick det bli flyg. 
Idag steg vi upp till soluppgången 6.15, men det var molnigt så klart. Efter frukost gick vi till Mona, hämtade honom och Gillis (en holländare som fungerar lite som frivillig assistent åt Mona, han har berättat en del historier han varit med om, han simmade i havet här i Pondy när tsunamivågen kom. Han märkte att vattnet plötsligt steg snabbt, så han simmade iland och sprang uppåt i säkerhet. Han har också varit i Sverige och Finland en del och följt Ganges till dess källa i Himalaya. Behöver jag säga att jag är smått imponerad av honom?) och vi gick till Sri Aurobindos & The Mothers rum i Ashram. Det är långt ifrån alla som får komma in där. När vi gick därifrån mötte vi plötsligt Ajay och Else Verma! Jag skulle hälsa till alla från dem. 

Efter det gick vi hem till Mona och nu började vi bli lite stressade, för vi hade stämt möte med Jasmine 11.30, då skulle vi äta lunch. Vi lämnade Mona och gick till hotellet, där mötte vi Kalu som sa att Jasmine skulle hämta upp oss hos Mona istället. Vi hämtade paketen till Samirs barn och gick hem till Mona igen. Där fick vi vänta till 12.30 (minst) innan Jasmine kom och hämtade oss alla i sin lilla bil. Vi körde två-tre kvarter och sedan var vi framme. Det var ju Anjanas födelsedag, så vi skulle fira henne. Där mötte vi Bikash (igen, vi hade mött honom lite på morgonen) som jag träffade i Calcutta för över tjugo år sedan. Han var helt övertygad om att det var någon av mina storebröder som han träffat där, han tyckte jag såg så ung ut. Han trodde heller inte ett ögonblick på att jag kunde vara far till Ellen, snarare att vi var syskon. Sånt är ju alltid kul att höra. Vi kom tillbaka till hotellet vid halv fyra och då var vi båda rätt slut men fick en stunds vila. 

Jag tänkte försöka besvara min fråga från första inlägget, vad har förändrats sedan jag var här sist? Vad har jag lagt märke till för förändringar? En sak jag lagt märke till är att nu har nästan alla cykelrickshas försvunnit till förmån för mopedrickshas och bilar. När jag var här på 90-talet var det ungefär lika många cykel- som mopedrickshas, men nästan inga gångricksha. När vi var här på 80-talet försöker jag minnas att det var gott om gång- och cykelrickshas (fast det är mycket möjligt att minnet lurar mig). Man kan väl säga att det är bra på ett individuellt plan för arbetskraften, ju mer den får hjälp av motorer osv, men för miljön är det dessvärre sämre. 

En annan sak som förändrats är jag själv. Jag minns inte att jag var så orolig för trafiken när jag var här innan, men det är jag nu! Ibland riktigt rädd, faktiskt. Och då har jag ändå inte åkt buss upp- eller nedför bergssluttningarna, för det minns jag var lite skrämmande redan då. 

    
    
 

Leave a Reply