Delhi

Nu har vi kommit till slutspurten, Delhi! Här finns det plötsligt fler cykelrickshas, de är ganska vanliga fortfarande i Delhi tydligen. En sak som jag glömde i min uppräkning av sånt som förändrats var ju att kvinnor nu kör motorfordon (mest vespa). Det såg jag bara vid ett enda tillfälle förr, i Bangalore, IT-staden. Jag tycker dessutom att antalet riktigt, riktigt fattiga har minskat kraftigt, men även här verkar det inte ha förändrats lika mycket i Delhi som i de andra delarna av Indien (som jag täckt in med denna resan, alltså försvinnande lite). 🙂

Bilarna får bara köra varannan dag här, beroende på om nummerskylten slutar på udda eller jämn siffra, pga luftföroreningarna. Jag tycker inte att luften har varit särskilt märkbart förorenad, det var mycket värre i Calcutta när jag var där. Då började det bli dimmigt framåt eftermiddagen (av avgaser från bilarna) och på kvällen, vid 6-7, var smogen så tät att man inte såg tio meter framför sig. Så är det inte alls här, men om det är mindre nu temporärt eller vad, det vet jag inte. 

Det har varit vattenbrist här i Delhi, men vi har inte märkt av det precis och nu börjar det ändå bli som vanligt igen. Det beror på att en folkgrupp, eller ett kast (jag är inte riktigt säker på vilket) vill ha samma favörer som de kastlösa (daliter), som ju får en del positiv särbehandling av staten, bl.a. utbildningsplatser osv, de hade sprängt/förstört vattentillförseln till Delhi. Idag hamnade vi mitt i ett demonstrationståg från dem, det var tusentals människor som gick i tåget, men det var inga våldsamheter som utspelades vadvi kunde se iaf (se sista bilden). 

Imorgon gör vi ett sista ryck och åker till Agra för att se Taj Mahal. 

 
Ellen på tåget…  

En råttfälla under sätet på samma tåg…

    

Demonstrationståget 

   
Streetfood

Leave a Reply